29 Μαρτίου, 2024

«Η κόρη μου ανακάλυψε ότι ο φίλος της είναι ομοφυλόφιλος. Πώς να τη βοηθήσω;»

Είμαι 50 ετών και η κόρη μου είχε σχέση με ένα αγόρι από τότε που πήγαιναν σχολείο μα ανακάλυψε πως το αγόρι είναι ομοφυλόφιλος.

Εκείνος καλλωπιζόταν υπερβολικά, έβαζε κρέμες, ασχολούνταν όλη την ώρα με τον εαυτό του και με τα ρούχα του… Πρόσφατα της αποκάλυψε ότι προτιμάει τους άνδρες και τη χώρισε.

Είναι πολύ στεναχωρημένη με το γεγονός αυτό και δεν ξέρω πώς να την παρηγορήσω και τι να της πω.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Πάνος Μυλωνάς 

Αγαπητέ αναγνώστη,

Όλοι οι γονείς κάνουν ό,τι μπορούν για να δώσουν στα παιδιά τους τα εφόδια για να επιτύχουν στη ζωή τους και να είναι ευτυχισμένα. Για τους γονείς, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθούν το παιδί τους να πληγώνεται και να στεναχωριέται. Είναι μέρος της ζωής να απογοητευόμαστε και με αυτό το τρόπο παίρνουμε  και κάποια μαθήματα για τη συνέχεια.

Είναι πολύ όμορφο και συγκινητικό που στείλατε ερώτηση για να βρείτε τρόπους να υποστηρίξετε τη κόρη σας. Πρέπει να είστε ένας πατέρας που νοιάζεται πολύ για τη κόρη του και η ίδια είναι τυχερή που σας έχει. Μέρος της συνεχιζόμενης δουλειάς σας σαν γονιός είναι να θέλετε το καλό της.

Σχετικά με το ερώτημα σας, πρέπει να σημειώσω ότι συμπεριφορές, όπως η ματαιοδοξία ή η θηλυπρέπεια δεν έχουν σχέση, ούτε αποτελούν ενδείξεις για το σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου. Ένας ετεροφυλόφιλος μπορεί να προσέχει την εμφάνιση του όσο και ένας ομοφυλόφιλος.

Να είστε δίπλα της για ό,τι θελήσει

Κατανοώ την προσπάθεια σας να απαλλάξετε το παιδί σας από τη στενοχώρια του αλλά μπορεί απλώς να χρειάζεται να περάσει ο καιρός για να μην πονάει πια. Ίσως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που μπορείτε να πείτε πέρα από το προφανές, ότι είστε δίπλα της για ό,τι θελήσει. Δείξτε της την υποστήριξη σας και ρωτήστε τη τι θα ήθελε αυτή από εσάς.

Μπορεί να χρειάζεται να σας μιλήσει και εσείς να την ακούσετε. Αν θέλετε να της δώσετε μια συμβουλή, ίσως θα ήταν χρήσιμο να της θυμίσετε ότι είναι ευτυχές γεγονός όταν ο κάθε άνθρωπος, όπως το πρώην αγόρι της, βρίσκει το θάρρος να ζει όπως αισθάνεται και σύμφωνα με την ταυτότητα του. Το ίδιο φαντάζομαι θα επιθυμείτε και για αυτήν, να ζει τη ζωή της βάζοντας την ευτυχία της σαν προτεραιότητα.

mana kori

boro