28 Μαρτίου, 2024

Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση στην Πάργα – Κατέρρευσαν 3 σπίτια – Διακοπή ρεύματος σε όλη την περιοχή (photo)

Τι λένε οι σεισμολόγοι Χουλιάρας και Λέκκας

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2:49 τα ξημερώματα, 14 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας.

Το εστιακό βάθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν 10 χιλιόμετρα, ενώ σημειώνεται ότι το ίδιο επίκεντρο είχε και ο σεισμός των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε 21 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, Ενώ και χθες σεισμός σημειώθηκε και στην Αρκαδία.

undefined

Σύμφωνα με το epiruspost.gr στην περιοχή του Καναλακίου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακατοίκητα σπίτια στο Καναλάκι κατέρρευσαν, ενώ άλλο ένα σπίτι κατέρρευσε στο χωριό Γλυκή. Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα, σύμφωνα και το ΑΠΕ, η τροφοδοσία του ρεύματος αποκαταστάθηκε στις περισσότερες περιοχές

Προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε καταστήματα, έσπασαν τζάμια, έπεσαν σοφάδες στους δρόμους, ενώ σε πολλά σπίτια δημιουργήθηκαν ρωγμές.

undefined

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης έχει επίσης διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στο ύψος της Λούτσας λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, στα Ιωάννινα, την Άρτα την Κέρκυρα και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή.

Καθησυχαστικός ο Χουλιάρας: Δεν προβλέπεται μεγαλύτερος σεισμός

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Γεράσιμος Χουλιάρης χαρακτήρισε «αναμενόμενο» τον σεισμό στην Πάργα και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, γράφοντας πως σύμφωνα με τις αναλύσεις του, «δεν προβλέπεται μεγαλύτερο μέγεθος».

Πιο αναλυτικά η δήλωσή του:

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα αν θυμόσαστε τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από της αναλύσεις μου εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, να μην ανησυχείτε!».

Λέκκας: Είμαστε επιφυλακτικοί

«Είμαστε πάνω στην κορύφωση του φαινομένου. Μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα» δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αναφορικά με τον σημερινό σεισμό στην περιοχή της Πάργας.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο και για την ώρα είμαστε επιφυλακτικοι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ Λέκκα, το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης της Πάργας. Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο όπως ανέφερε ο κ Λέκκας προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς.