28 Μαρτίου, 2024

Βρούτσης για αναδρομικά: Θα δοθούν με βάση τα δημοσιονομικά

Αυτά είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα τις δικαστικές αποφάσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης (21.04.2020) ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στην απόφαση που αναμένεται να πάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Τα αναδρομικά στους συνταξιούχους θα δοθούν βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, με τη δημοσιονομική δυνατότητα να έχει δυσκολέψει λόγο κορονοϊού, είπε ο υπουργός Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, η κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα την απόφαση του ΣτΕ, που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι για να ξεκαθαριστεί αν θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο αυτούς που προσέφυγαν δικαστικά.

Κι άλλοι δικαιούχοι για τα 800 ευρώ

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι σήμερα θα υπογραφεί η απόφαση για 160.000 νέους δικαιούχους του επιδόματος 800 ευρώ. Μόλις η απόφαση δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, «αμέσως αρχίζουν να ενεργοποιούνται οι διαδικασίες στην πλατφόρμα της Εργάνη», είπε.

Η πληρωμή και για αυτές τις κατηγορίες θα είναι 800 ευρώ και η λογική θα είναι ίδια με τους υπόλοιπους εργαζόμενους δηλαδή θα είναι για 45 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά στους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή των επιδομάτων για τους 168.000 δικαιούχους θα ξεκινήσει αφού γίνει η υποβολή των IBAN από 23 Απριλίου έως 3 Μαΐου. Δυο μέρες μετά την υποβολή, θα πάρουν τα 400 ευρώ.

Ερωτηθείς για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον κορονοϊό, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ο υπουργός Εργασίας απάντησε, μεταξύ άλλων: «Η κριτική είναι χωρίς περιεχόμενο. Εμείς αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε με απόλυτο σεβασμό τις επιστημονικές κατηγορίες, την επιστημονική κατάρτιση των οποίων σέβομαι, αλλά έπρεπε μέσα στην κρίσιμη στιγμή να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Εφαρμόσαμε τη διαδικασία της τηλεκατάρτισης, η οποία έγινε με απόλυτα διαφανή τρόπο. Η επιλογή των 399 ΚΕΚ δεν έγινε από το υπουργείο Εργασίας, αλλά είναι πιστοποιημένοι φορείς από το υπουργείο Παιδείας. Και το voucher και οι πιστοποιημένοι φορείς είναι διαδικασίες που ακολουθούνται απαρέγκλιτα από το 2011». Τόνισε δε ότι, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να πληρωθούν 85.000 επιστήμονες.

newsit