20 Απριλίου, 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε θα βγούμε έξω; Τα επόμενα βήματα και η σταδιακή άρση των μέτρων

Όλα τα σενάρια

Από τον Μάιο αναμένεται να αρχίσει σταδιακά η άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας, αν φυσικά όλα κυλήσουν ομαλά όσον αφορά την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς σε καθεστώς «συναγερμού» είναι η Ελλάδα με τέσσερις νομοί της χώρας, δύο νησιά και δύο προσφυγικές δομές να βρίσκονται σε καραντίνα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει μέχρι τις 27 Απριλίου και την περαιτέρω παράταση των μέτρων θα κρίνει η σταθερή μείωση των κρουσμάτων. Μόνο στην περίπτωση που είναι βέβαιο ότι η καμπύλη έχει πάρει την κατιούσα, θα ξεκινήσει η πρώτη προσπάθεια για την άρση των μέτρων, ώστε αν κάτι πάει στραβά και ο ιός διαδοθεί εκ νέου, να μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Επόμενο βήμα, πριν από την άρση των μέτρων, είναι να υπάρχουν έτοιμα μαζικά τεστ για τον ευρύ πληθυσμό. Στους καινούργιους ασθενείς θα υπάρξει άμεση παρέμβαση με περιορισμό και ιχνηλάτηση για τυχόν νέα διασπορά στην κοινότητα. Από τη στιγμή που θα έχουμε λοιπόν αυτά τα δύο δεδομένα –φθίνουσα πορεία κρουσμάτων και, δεύτερον, μαζικά τεστ που θα μας δίνουν πλήρη χαρτογράφηση της κοινωνίας–, τότε θα αρχίσει να υλοποιείται η πρώτη φάση αναίρεσης των μέτρων.

Κάποιοι ασθενείς με ανοσία πλέον και βεβαίως οι υγιείς θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, τμηματικά και τηρώντας βασικούς κανόνες υγιεινής. Η πολιτική απομόνωσης θα είναι φυσικά αυστηρή για εκείνους που νοσούν ή για συγκεκριμένες περιοχές, όπως γίνεται τώρα με τα χωριά σε καραντίνα.

Με αιχμή, λοιπόν, τους υγιείς και όσους έχουν ανοσία θα αρχίσουν να επανακάμπτουν σταδιακά βασικοί τομείς της οικονομίας. Όσο τα κρούσματα δεν επανακάμπτουν σε τροχιά ανόδου τόσο τα μέτρα θα χαλαρώνουν διαρκώς.

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα αυστηρά μέτρα για να μην υπάρξει… Πάσχα στο χωριό

Υπό το πρίσμα και της παράτασης του περιορισμού της κυκλοφορίας έως τις 27 Απριλίου που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς,η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα πάρει και νέα μέτρα ενόψει του Πάσχα.

Το πλαίσιο των νέων περιορισμών αφορά χρονικό όριο στις μετακινήσεις (π.χ. δύο ή τρεις ώρες), αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν έναν ή περισσότερους τύπους μετακινήσεων μόνο για μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις που έχουν παρατηρηθεί.

Παράλληλα, ήδη έχει προληπτικά ενεργήσει εν όψει Πάσχα η Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μπλόκαρε τις αλλαγές μόνιμης κατοικίας ύστερα από το φαινόμενο μαζικών… αλλαγών έδρας από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία.

Επίσης, περαιτέρω μέτρα αστυνόμευσης και ελέγχου θεωρούνται δεδομένα για την αποτροπή μιας μαζικής εξόδου (π.χ. μπλόκα στα διόδια) και θα απαγορευτεί το ψήσιμο αρνιών σε αυλές και δημόσιους χώρους. Αντίστοιχοι περιορισμοί θα υπάρξουν στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ήδη η αεροπορική συγκοινωνία έχει συρρικνωθεί.

Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και ο περιορισμός του αριθμού των ημερήσιων «εξόδων» (2-3 για τα φυσικά πρόσωπα), αλλά και του χρόνου παραμονής εκτός σπιτιού μέσα από το σύστημα αποστολής sms στο 13033, το οποίο αποτελεί το πιο δυναμικό εργαλείο διασταύρωσης στοιχείων και συμπεριφορών αυτήν την ώρα, όπως, άλλωστε, επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τον εντοπισμό των περιπτώσεων καταχρηστικής χρήσης της δυνατότητας μετακίνησης εκτός σπιτιού.

Έρχονται νέα αυστηρά μέτρα για να μην υπάρξει... Πάσχα στο χωριό

Τι ισχύει για τα καταστήματα;

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα πραγματοποιηθούν και οι πασχαλινές αγορές και από όσα μόνο καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.

Τα ίδια θα ανοίξουν εκτός του ωραρίου λειτουργίας του κοροναϊού την Κυριακή των Βαΐων, διαθέτοντας ήδη κάποια από τα πασχαλινά είδη.

Λαμπάδες, δώρα και στολίδια θα διατεθούν μέσω των σούπερ μάρκετ (αφού έχουν απαγορευθεί ως βιομηχανικά είδη από τις λαϊκές αγορές), ενώ πολλοί καταναλωτές προσανατολίζονται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά εορταστικών προϊόντων μέσω διαδικτύου.