Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σε περίπτωση που στο σημερινό Eurogroup το γερμανικό μπλοκ αρνηθεί την έκδοση κοινού ομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, να απειλήσει με ρήξη.

«Η ιστορία κρίνει τους υπουργούς οικονομικών και όχι ο ένας υπουργός τον άλλον» αντέδρασε ο κ. Βαρουφάκης για να συνεχίσει: «μόνο ένα εν δυνάμει βέτο ήταν το όπλο που είχατε για σήμερα και εσείς το απορρίψατε. Μόλις στείλατε ένα μήνυμα στον Ολλανδό και Γερμανό υπουργό Οικονομικών και στους υπόλοιπους σκληρούς της ΕΕ ότι δεν θα το χρησιμοποιήσετε. Πετάξατε στο καλάθι των σκουπιδιών το μόνο όπλο που είχατε στο eurogroup». Ο ίδιος δε, άσκησε σκληρή κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Οι εκκλήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη όμως δεν βρήκαν σύμφωνο τον υπουργό Οικονομικών.

«Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Κύριε Βαρουφάκη μου ζητήσατε να ακολουθήσω στο σημερινό eurogrup μία συγκεκριμένη τακτική. Δεν θα ακολουθήσω την δική σας στρατηγική γιατί δεν θέλω να οδηγήσω την χώρα εκεί που την φέρατε εσείς το καλοκαίρι του 2015. Αυτό θα ήταν ασύλληπτη ανευθυνότητα. Έχω ευθύνη απέναντι στη χώρα μου να λειτουργήσω μακριά από δημιουργικές ασάφειες που κόστισαν και θα κοστίζουν» απάντησε ο κ. Σταϊκούρας.

«Μιλήσατε για το σχέδιο Ηρακλής όταν επί των ημερών σας έγινε η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων και χρειάστηκε να στην συνέχεια να γίνει μια επώδυνη ανακεφαλοποίηση. Πάει πολύ αυτό» σημείωσε και πάλι απο την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης ήθελε να πει την τελευταία λέξη και να προτείνει στον κ. Σταϊκούρα να πατήσει το κόκκινο κουμπί της ηχογράφησης κατά την απογευματινή συνεδρίαση του eurogroup.

«Εκείνοι που έφεραν την χώρα στα capital control είναι οι ίδιοι που τώρα βάζουν βέτο στο eurogroup για την έκδοση ευρωομολόγου. Υπάρχουν συνάδελφοι όπως ο Κρούγκμαν που διδάσκουν όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015 ως παράδειγμα της Ευρώπης που βγάζει τα μάτια της.

Ελπίζω ο κ. Σταϊκούρας να έχει ηχογραφήσει τα eurogroup και να κάνει το ίδιο και στο σημερινό πατώντας το κουμπί. Η ιστορία απαιτεί από εμάς να καταθέσουμε τα πρακτικά για το τι είπαμε για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

pronews

 1,173 total views,  2 views today

.